пятница, 2 мая 2014 г.

Про недоліки в організації та проведенні
Всеукраїнського конкурсу-захисту
науково-дослідницьких робіт учнів-членів
Малої академії наук України

Конкурс-захист проводився у 48 секціях 8 наукових відділень МАН майже за всіма напрямками природничих, гуманітарних і точних наук. На розгляд журі було представлено 1021 наукове дослідження.
Журі конкурсу-захисту відзначило розширення спектра наукової тематики в роботах юних дослідників, актуальність більшості науково-дослідницьких робіт, високий рівень їх захисту. Проте було висловлено і суттєві зауваження до роботи оргкомітетів регіональних етапів.
Всеукраїнський етап конкурсу-захисту виявив низький рівень підготовки окремих учасників ІІІ етапу конкурсу з базових дисциплін, що викликає сумнів щодо їх статусу переможця ІІ етапу і свідчить про недостатній рівень роботи предметних комісій та оргкомітетів попередніх етапів конкурсу.
Викликає також занепокоєння велика кількість компілятивних робіт та факти плагіату, які повинні виявлятися журі на обласному етапі з метою недопущення авторів таких робіт до подальшої участі у конкурсі-захисті.
Звертаємо увагу на підвищення відповідальності окремих наукових керівників та рецензентів, які надають позитивні  відгуки на відверто слабкі роботи.
Залишаються актуальними і питання своєчасності подання необхідної документації та культури оформлення науково-дослідницьких робіт у відповідності до тематики секцій та умов проведення конкурсу-захисту.
Вважаємо також неприпустимими та неетичними випадки  втручання керівників команд, наукових керівників учасників, представників органів управлінь освітою, керівників територіальних відділень, інших супроводжуючих осіб у роботу журі та оргкомітету, які мали місце у 2009 році.
Зазначені недоліки та порушення з боку оргкомітетів територіальних відділень, журі та учасників регіональних етапів негативно позначаються на загальному рівні проведення конкурсу-захисту та впливають на формування неоднозначної громадської думки щодо об'єктивності журі І-ІІ етапів конкурсу-захисту, діяльності МАН в цілому.
Особливо прикро відмічати ці факти в контексті здійснення Міністерством освіти і науки, Позашкільним навчальним закладом Мала академія наук учнівської молоді важливих кроків щодо вдосконалення проведення конкурсу-захисту, підвищення його організаційного та науково-методичного рівня, забезпечення об'єктивності роботи журі ІІІ етапу та відзначення переможців.
З метою створення повноцінних, рівноправних умов участі обдарованих дітей у конкурсі-захисті на всіх його етапах, вдосконалення дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти, зокрема зміцнення авторитету Малої академії наук України серед педагогічної та наукової громадськості та в цілому в суспільстві, просимо врахувати вищезазначені недоліки та зауваження при проведенні І-ІІ етапів конкурсу-захисту у 2010 році та під час підготовки команд до участі в фінальному етапі.
У разі якщо зазначені вище недоліки будуть повторюватися в подальшому, Міністерством освіти і науки України будуть вживатися відповідні заходи щодо відповідальних осіб, які їх допустили.

Комментариев нет:

Отправить комментарий